Terug naar overzicht

Mobile Cinema

Un-Home / Moving Stones—Evictio (Momentum V) - Filip Berte

  • Performance
  • Stationsplein Brugge
Mobile Cinema

Een bioscoop in een zwarte doos op wieltjes, daarmee gaat kunstenaar Filip Berte op pad. Zijn Mobile Cinema rolt drie dagen door Brugge en duikt op onverwachte (en bovenvermelde) plaatsen op. Bekijk in de cinema de beklijvende film over Evictio, deel van Un-Home / Moving Stones, een project van Filip Berte waarvoor hij met een camera obscura - in de vorm van een reusachtige steen - bewust stilstaat bij opvangplaatsen voor vluchtelingen en asielzoekers. Dit voorjaar stond hij voor het eerst voor een gesloten centrum: het ‘Centrum voor Illegalen Brugge’. In de film zie je wat hij daar deed, krijg je een unieke blik op het ondoordringbare (geklasseerde) gebouw en leer je de omwonenden kennen.

Zet de koptelefoon op en laat je meevoeren.


Tip: Je kan de tijdelijke bewoners (gevangenen) een stem én toegang tot communicatie met de buitenwereld geven, vraag meer info aan de begeleider van de Mobile Cinema!

Filip Berte ontrafelt in zijn werk het mechanisme van inclusie en exclusie van ongenodigde nieuwkomers in de westerse maatschappij.


Concept en uitvoering: Filip Berte
Artistieke assistentie: David Grançon
Met dank aan: Jo Berten

ENG
Watch in a mobile cinema a captivating film by Filip Berte, who stood with a camera obscura in front of the Detention Centre for Illegals in Bruges and spoke to the local residents.