Valentina Stepanova is computerspecialiste en tolk en studeerde cryptografie. Ze werkte als veiligheidsspecialiste voor de Russische Federatie en als analiste op de befaamde National Nuclear University in Moskou. Nu woont ze sinds 6 jaar in Brussel en zet ze haar computerkennis in voor audiovisuele producties en software programmering. Ze was daarnaast freelance productie-assistente voor Workspacebrussels.

Vorig jaar werd ze geselecteerd voor IDFA Doclab Academy. Samen met Niko Hafkenscheid maakte ze Gorodets: a Museum of Muted Talks ( 2017) en Fondamenta degli Incurabili (2017), een in situ werk voor het openingsweekend van de Biënnale van Venetië (i.s.m. de Vlaamse Gemeenschap). 

°1985, Moskou (woont en werkt in Brussel)


Gorodets: a Museum of Muted Talks

2017-2018, 3 sokkels, videoprojectie, zand

Dit project gaat op zoek naar conversaties en beelden die een ontmenselijkte werkelijkheid reconstrueren, met de camera als enige ooggetuige. In de vorm van een documentaire filminstallatie focussen de makers zich op het verdwijnen van eeuwenoude Russische dorpen. Gorodets betekent 'klein stadje' in het Russisch en staat model voor talloze onbewoonde plekken die niemand zich vandaag toe-eigent. De installatie toont en bevraagt een nog waarneembare, herkenbare wereld die teloorgaat en waar alleen de verbeelding het verleden nog in beweging lijkt te kunnen zetten.

Productie: Niko Hafkenscheid & Valentina Stepanova - Coproductie: Workspacebrussels, IDFA Doclab Academy 
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

Nieuwe opstelling voor UN/SETTLED.