Behaalde eerst een bachelor Taal- en Letterkunde aan de VUB, vooraleer ze in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht als acteur afstudeerde. Ze zette haar eerste stappen in het theater met groepsvoorstellingen bij fABULEUS en diverse projecten bij Villanella. Tijdens haar opleiding liep ze tevens (regie)stage bij het KIP, The National Theatre of Scotland en KVS.

°1990, Roeselare

Deze ervaringen kwamen Vanmaele goed van pas in de ontwikkeling van haar solowerk dat de kleine tragedies van het dagelijkse leven blootlegt. Op een ontwapenende en kwetsbare wijze tracht zij met haar spel steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hiermee troost ze niet enkel zichzelf maar ook iedereen die wil luisteren. De pijn die Vanmaele in haar stukken onderzoekt en die als een rode lijn door haar werk loopt, is er namelijk één die we allemaal herkennen: een gebroken hart, nijpend gemis of onzekerheid over de toekomst. Zij benadert deze vragen echter steeds op vernieuwende wijze: als videoperformances in samenwerking met Nana Vaneessen, in de bonkende en poëtische muziekvoorstelling Hope she was worth it. De opera of door middel van food performances.

Met deze food performances beschikt Vanmaele sinds 2015 over een nieuw medium om zich uit te drukken. In deze performances tilt ze de zintuiglijke ervaring van het theater naar een hoger plan en maakt ze de troostende kracht dat steeds in haar spel ingebed zit fysiek. Er is namelijk niets zo zalvend als de troost en de warmte van een met liefde bereide maaltijd. In haar eerste food performance Vogelnestjes in madeirasaus zette Vanmaele met glans het stemmetje in ons hoofd neer dat zich afvraagt hoe milieubewust en ethisch de ingrediënten op het bord van onze doordeweekse maaltijd daadwerkelijk zijn. In dit interactieve toneelstuk nodigt zij haar publiek dan ook uit om samen een bewuste maaltijd te koken. 
Met haar afstudeervoorstelling Spijs voor liefde bouwde Vanmaele haar onderzoek naar theater en voeding voort. Hier poogt ze een gebroken hart te genezen op culinaire wijze. In het najaar van 2017 ging zij in première met de nieuwe voorstelling Witlof from Syria waarin ze in alle eerlijkheid op zoek gaat naar verbinding met mensen van een andere cultuur via koken.

Vanmaele slaagt er tijdens haar voorstellingen niet alleen in om een raampje in haar hoofd te openen ook krijgt zij het voor elkaar om haar publiek kleine handjes troost aan te bieden, zij het in de vorm van een balletje gehakt of een schepje rijstepap.

Sien Vanmaele haar vorige foodperformance presenteerden we op Chambres D’O 2017. In de hartverwarmende voorstelling Spijs voor Liefde probeert Sien een gebroken hart te genezen op culinaire wijze. Op de afgelopen Let Love Rule was te gast samen met Jason Dousselaere (The Violent Husbands) met de elektronische muziektrip Hope She Was Worth it.