De heel diverse kunstenaarspraktijk van Nikhil Chopra is altijd verbonden door live art en performances. Aan de basis van zijn oeuvre liggen persoonlijke verhalen en collectieve culturele geschiedenis, waarbij vraagstukken rond identiteit, de autobiografie en de politieke dimensies van het zelfportret een constante zijn.

Zijn performances – misschien zelfs beter beschreven als happenings, gezien de specifieke context en duur - worden uitgevoerd door verschillende alter-ego’s waarin hij echte en fictieve elementen en karaktertrekken vermengt. Met grote aandacht voor kostuums en decors exploreert hij voortdurend nieuwe manieren van storytelling.

°1974, Calcutta, Indië

http://www.nikhilchopra.net


Drawing A Line Through Landscape

Video, 2017 

Ter gelegenheid van de expo Documenta XIV, die in 2017 doorging in Athene en Kassel, maakte Chopra met een tent de reis van 3000 kilometer tussen beide steden. De tent was niet alleen een slaapplaats, het was ook zijn canvas waarop hij het landschap waardoor hij reisde vastlegde.

Het maken van een schilderij nam telkens twee dagen in beslag. Tijdens die dagen kon iedereen hem bezoeken, wat rusten, iets eten,… Zo werd de tent een nomadische herberg, een plek waar iedereen welkom was. Bij aankomst in Kassel werd de hele reis gepresenteerd tijdens een happening.

Het geheel is een montage van landschappen, die in hun totaliteit een reflectie zijn op migratie en nomadisme.

De film documenteert niet alleen het wordingsproces en de reis/performance, maar ook hoe bezoekers, bewoners en autoriteiten erop reageren. Zowel positieve als negatieve reacties worden onverbloemd in beeld gebracht. Een confronterend portret van het oude Europa.