Na een opleiding en loopbaan als elektromechanicus, studeerde Maarten De Vrieze fotografie aan het KASK en focuste hij op reizen (Europa, ex-Joegoslavië, Turkije, Iran, République Démocratique du Congo, Amerika en Brazilië). Ook als kunstenaar is dit reizen en de observaties van individuen binnen ruimte en landschap een belangrijk onderwerp. Hij is lid van collectief en KAAPmaker Lucinda RA, een multidisciplinair collectief dat constructief kritische maatschappelijke vragen stelt. Ze organiseren ontmoetingen in verschillende formats (lezingen, koffietafels, voorstellingen) en maken creaties en theatervoorstellingen in verschillende vormen.
Momenteel rondt hij de opleiding Autonome Vormgeving (KASK) af, in zijn afstudeerprojecten Brownfield, 22Hz.Hotel, Ouvidor en ook deze Desire Lines, focust hij op wat het betekent om als mens deel uit te maken van de wereld.

°1983, Oudenaarde; woont en werkt in Brussel

Desire Lines

Maarten De Vrieze startte het project Desire Lines vanuit een onvrede over het lineair kapitalistisch systeem, dat de democratie ondermijnt, niet meer op mensenmaat is en waarin niet gedeeld wordt. Het systeem wordt gestuurd door anonieme multinationals.

In contrast hiermee zoekt hij het fenomeen van desire lines op: looplijnen die spontaan, organisch zijn ontstaan. Een spoor van onzichtbare gebruikers in het gecultiveerde landschap. Hij noemt zijn langlopende project naar deze sporen.

Tijdens een actie bij de ferry terminal in Calais stuitte Maarten De Vrieze op de woorden ‘I wish for the future’, neergeschreven op een vangrail aan het einde van een doodlopende straat. Woorden die hij als een schreeuw ervaart en vertaalt in vragen als: Voor welke toekomst wil ik werken? Wat betekenen landsgrenzen vandaag? Wat is het statuut van de publieke ruimte?

En heeft Europa, of de geglobaliseerde wereld, geen nood aan een nieuw project ?

In zijn zwerftocht volgt Maarten De Vrieze deze desire lines niet alleen, hij fixeert ze ook. Gegidst door ontmoetingen met onbekenden trekt hij rond, met als toeschouwers de toevallige passanten. Hij houdt even halt in Raversyde/Atlantikwall, een geladen plek waar hij een symbolische vlaggenmast zal optrekken en deze tussentijdse documentering van zijn project ‘Desire Lines’ toont.