Na haar studies theater- en filmwetenschappen, creëerde Lotte Stoops meerdere werken voor theater. Vanuit een curiositeit deed ze interventies en performances in de openbare ruimte, waarin ze experimenteerde met audiovisueel materiaal. In haar oeuvre onderzoekt ze niet alleen die publieke ruimte, maar ook de ruimte voor het publiek.
Lotte Stoops reisde intensief, werkte met kinderen in crisissituaties en startte een burgerinitiatief in de arme kanaalzone in Brussel. Tegenwoordig zet ze haar expertise en maatschappelijke betrokkenheid in voor het maken van documentaires. Ze werkt nu de documentaire Derde act, een film over het dansgezelschap Peeping Tom en ouder worden.
Lotte Stoops ontmoette Michelle Adriaense tijdens het maken van een theatertrilogie - bij de cabaretgroep De Wentelteefjes.
Niet op de route is een stap die zij samen (Michelle Adriaense, Lotte Stoops, Kris Goubert en Joris Hessels) nemen, in een lopend onderzoek naar wortels.

 

NIET OP DE ROUTE / OFF THE ROAD

Een residentieproject van 7 dagen

Michelle Adriaense en Lotte Stoops verbleven, samen met hun kinderen van vijf, zeven en veertien jaar, een week in het Bunkerhuis van Raversyde.  Ze arriveerden er enkel met slaapgerief en drinkbaar water. Ze waren afhankelijk van de stem van het kind (de kunstenaars brachten de week door in stilte), de blik én de hulp van de toeschouwer.

De performance van Michelle Adriaense & Lotte Stoops vond plaats van 19 tot 26 juli. 
In het Bunkerhuis kan je nu een eindbeeld van deze performance bekijken.
Als toeschouwer word je, vanuit een archiefbeeld, aangesproken. 
Een suggestie van een herinnering, die niet helemaal meer kan worden geconstrueerd. Het is verlangen naar het onbereikbare geworden.