De artistieke praktijk van de Belgische kunstenaar Ief Spincemaille is veelzijdig: van beeldende kunst over scenografie en design tot performance. Hij stelt graag bestaande kaders en vormen in vraag. Niet om een formalistisch spel te spelen, maar om vormen te vinden die zijn verbeelding beter weergeven. Zijn projecten ontstaat altijd vanuit een kinderlijke verbazing over eenvoudige fenomenen, of het nu de kromming van de aarde is, de horizon, het zonlicht, onze verste buur op aarde of de beweeglijkheid van een simpel stuk touw. Deze poëtische verwondering als basisattitude combineert hij met een sterk sociaal en ideologisch geladen engagement.

°Leuven, 1976

www.iefspincemaille.com

12,4 ø 

Mixed media installatie, 2018
210 cm (D) X 210 cm (H) X 40 cm (W) 

12,4 ø is het artistieke verslag van een bijzondere tocht. 
Op 24 maart 2018 reisde Ief Spincemaille in bijzonder gezelschap met een zeilschip naar een punt net achter de horizon. Als in een fabel. Een cirkelvormig gebied van 12,4 km ø waar elke richting eender is en enkel nog de zee te zien was. De maanden voor de reis schuimden Ief Spincemaille en kleinVerhaal het land af om bemanningsleden te rekruteren. Ze gingen uitgebreid in gesprek met mensen uit alle geledingen van de samenleving en zochten naar dingen, gedachten of woorden die ‘houvast’ bieden. Om een atlas te maken van Begin- en Eindpunten, die hen richting zou kunnen geven tijdens hun reis.
Tijdens de reis bevonden ze zich op één van de drukste zeevaartroutes ter wereld. Terwijl ze nergens zo ver weg van de wereld waren als daar, zaten ze er dus tegelijkertijd middenin. Tegen de achtergrond van een consumerende wereld op drift, zochten ze bij zichzelf het stuurloze en het richtinggevende op. Persoonlijke en mondiale structuren kwamen samen in deze allegorische reis.

Kurt d’Haeseleer (beeld) en Jurgen De Blonde (geluid) verwerkten alle impressies van de reis in een video-installatie. Daarnaast werden fragmenten uit de gesprekken met de bemanning gedocumenteerd in een Atlas van Begin- en Eindpunten, vormgegeven door Raf Vancampenhoudt en Joris Verdoodt.


Een project van Ief Spincemaille en kleinVerhaal

Installatie: Kurt d’Haeseleer (video), Jurgen De Blonde (geluid) en Ief Spincemaille.
Ontwerp Atlas: Raf Vancampenhoudt en Joris Verdoodt
Fotografie: Michiel De Baets (Chambrang Photography)
Geluidsregistratie: Inge Van Den Kroonenberg
Productieleiding: Veerle Hasselman en Michiel De Baets
Bemanningsleden: Babette, Bjorn, Corneel, Eddy, Kelly, Mateo, Mimi, Mohamed, Pawel en Virginia.
Blog: Babette Debouver (https://www.diameter124.com)
Productie: Sporen VZW, kleinVerhaal, Werktank.

Met steun van KAAP, de provincie Vlaams-Brabant, provincie West-Vlaanderen, Stichting Koningin Paola, Stad Oostende en de Vlaamse Overheid.
Met dank aan Betonne Jeugd, Koninklijk Werk IBIS, CAW Oostende en Sociaal Huis Oostende

www.iefspincemaille.com 
www.diameter124.com
www.kleinverhaal.be