Dit kunstenaarscollectief ontstond in 2004 in Parijs, haar naam ontleende ze aan het beroemde merk van schriftjes en papierwaren. 

Claire Fontaine beschouwt zichzelf als een readymade kunstenaar. Haar oeuvre kan je zien als een neo-conceptueel werk, dat vaak ontstaat doordat ze zich bestaande beelden toe-eigent. Het oeuvre van Claire Fontaine bestaat zowel uit sculptuur, video, neon, teksten als schilderijen en is een voortdurende bevraging en uitdaging van politieke en maatschappelijke impotentie. Ook de crisis van het individu, authenticiteit en representatie, belangrijke thema’s in de hedendaagse kunst, komen vaak aan bod.

Leeft en werkt in Parijs, Frankrijk

http://www.clairefontaine.ws/


Foreigners Everywhere (Dutch)

2006-2018, neon

Foreigners Everywhere is een reeks van ondertussen al meer dan 20 neon-sculpturen. De titel is afkomstig van een Turijns anarchistisch collectief (Stranieri Ovunque) dat strijdt tegen racisme.

Claire Fontaine vertaalt de titel telkens naar de taal van de plaats waar het tentoongesteld wordt, waardoor ze een rechtstreekse confrontatie aangaat met de kijker en met de omgeving. Liefst presenteert ze het werk op openbare plaatsen. Door die locatie en door te kiezen voor neon als materiaal provoceren ze niet alleen de toevallige passant, maar veranderen ze de publieke ruimte in een tentoonstellingsruimte, en omgekeerd (wanneer ze het in een artistieke context tentoonstellen).

Het werk is een statement: in een geglobaliseerde wereld lijkt het erop dat we altijd en overal vreemdeling zijn. Maar het gaat verder, Claire Fontaine bevraagt ook xenofobische gevoelens: we zien rond ons overal vreemdelingen en identificeren de ander in eerste plaats als vreemdeling. De neon-reclame wekt een dubbelzinnig en vervreemdend gevoel op: zijn wij de vreemdeling, altijd en overal? Of zijn er overal vreemdelingen?