Terug naar overzicht

Aïlien Reyns & Marius Packbier (TRIPOT)

De Belgische audiovisuele kunstenares en onderzoekster Aïlien Reyns richt zich in haar werk op de relatie tussen migratie, het gevoel van thuis en (digitale) communicatiemedia. Ze gaat aan de slag met auditieve en visuele ‘rest-data’ die ze vindt op de plekken die ze onderzoekt, vaak in een creatieve dialoog met de mensen die daaraan verbonden zijn. De esthetiek van haar werk is bepaald door haar voorliefde voor het (meta)narratieve, populaire cultuur en de ‘transformatieve’ schoonheid die ze aantreft op de technische grenzen van de cinematografie. Al haar werk wordt geproduceerd en gedistribueerd door het collectief TRIPOT, dat zij oprichtte samen met Marius Packbier. 

°1984, woont en werkt in Brussel


Tracking the subject

2018, Audiovisuele installatie & publicatie

Deze audiovisuele installatie dompelt je onder in de belevingswereld van vluchtelingen onderweg naar West-Europa. Stap binnen in een cirkelvormige sculptuur, de projectie is een 360° panorama. Een selectie uit het onderzoeksmateriaal van de installatie wordt verzameld in een publicatie: tracking-the-subject.org.

De film kijkt kritisch naar het ontmenselijkende discours dat de politiek en de media ontwikkelen over vluchtelingen. Door statistieken, dramatische anekdotes en geconstrueerde dreiging wordt de vluchteling in een slachtofferrol geduwd en buiten de maatschappij gezet. Een streng administratief systeem dwingt hen daarnaast om hun verhaal te objectiveren en doet persoonlijke motieven, ervaringen, opinies en herinneringen naar de achtergrond verdwijnen.

Dit werk probeert het menselijke aspect binnen ‘illegale migratie’ te herstellen. Diepte-interviews met getuigen uit eerste hand werden geanalyseerd en bewerkt tot een audiovisueel script, dat de handleiding vormde voor het maakproces.

Speciaal voor Un|settled ontwikkelt Onbetaalbaar voor dit werk een barak op de site van Raversyde, waarbinnen deze film wordt geprojecteerd.

Gerealiseerd met de steun van het VAF - Coproducent: Filmwerkstatt Münster